Vaffelrøre

Da er det bare å løpe i gang vaffelpressa, vifte med palmebladene og håpe at Jesus liker vafler. Han tar sikkert en bit, der han kommer ridende inn i byen. Dessuten var det jo fest i Jerusalem på Palmesøndag, og nystekte vafler har aldri vært en festbrems.

Men hvorfor må vaffeldagen legges til denne søndagen?

Jeg trodde et øyeblikk at kalenderen var full. At den internasjonale arrangementskomiteen for “dager vi bør feire” hadde skviset inn «Halloween», «Black friday» og «Fårikålens dag», og så var det fullt.

Men neida. Jeg tyr til Google og finner:

Vaffeldagen har et religiøst opphav og feires alltid den 25.mars. Og det var svenskene som begynte med det. «Vårfrudagen» ble opprinnelig feiret til minne om Jomfru Maria som fikk budskapet fra engelen Gabriel. Så sies det at gjennom noen generasjoner ble “Vårfrudagen” slurvete uttalt, og ble til.. “Våffeldagen”.

He he. Den går jeg ikke på. Kjære «søta» bror. Det er langt fra “Vårfrudagen” til “Våffeldagen”. Hva skjedde på veien?

Jeg leser videre:

Det sies at “Vårfrudagen” ble feiret med gode kaker og vafler. Vinteren var over og hønene hadde begynt å legge egg.

Aha! Der nærmer vi oss sannheten ja. Det bugnet nemlig av søte kaker og vafler på disse feiringene. De fristende kakebordene ble større for hvert år, og duftene ble overført til nye generasjoner. Til slutt hadde svenskene glemt hva de egentlig feiret.

Det var noe med vafler tror jeg..

Ingen kommentarer enda

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *