Usynlige tau

Da jeg var tre år bandt moren min meg til en stolpe i hagen. Hun brukte et tau som var ca. tre meter langt. Dermed kunne jeg bevege meg rundt stolpen i en sirkel så stor som lengden på tauet. Etter hvert visste jeg hvor langt jeg kunne gå, før det rykket i tauet.

En dag glemte hun å feste tauet.

Det gikk helt fint. Jeg fortsatte nemlig å gå i ring rundt treet, og stanset der hvor det vanligvis rykket i tauet. Slik gikk jeg noen timer, før det gikk opp for meg at jeg var fri. Jeg var bokstavelig talt bundet av et usynlig tau. Da jeg endelig oppdaget at jeg var fri, stakk jeg av.

Det ble visst litt av en leteaksjon.

Senere i livet har jeg vært bundet av mange slike «usynlige tau». Noen viklet jeg meg inn i selv, mens andre var resultat av arv og miljø. Uansett, så begrenset de min frihet. Så fort jeg beveget meg utenfor rekkevidden til slike «usynlige tau», så rykket det til.

For noen måneder siden ristet jeg av meg noen slike tau. Den ene var min egen komfortsone. Kanskje det sterkeste tauet som finnes når man har passert femti år. Jeg hadde jobb, hus, bil, og en gjeld jeg kunne leve med. Hvorfor risikere alt for å starte egen bedrift?

Andre usynlige tau var:

  • Du er ikke sulten nok på suksess.
  • Du har aldri brydd deg spesielt mye om penger.
  • Du er for reflekterende og kunstnerisk.
  • Du er for gammel.

Heldigvis så er det en enkel oppskrift på å komme seg fri. Jeg har brukt oppskriften ved ett par anledninger i livet. Og jeg bruker den nå:

1. Finn visjonen din

Man blir veldig nærsynt av å gå i ring rundt et tre, bundet av «usynlige tau». Det hjelper å løfte blikket. men hva er egentlig en visjon?

Bedrifter har visjoner. Ingebrigt Steen Jensen skriver i boken «Ona fyr»: «En visjon er å sammenligne med et fyrtårn, et Ona fyr som blinker i det fjerne og hjelper oss å holde kursen. Som sender lysstråler mot oss når det er mørkt og kaldt og ingen riktig vet hva som skjer.»

Privatpersoner kan også ha en visjon, og jeg hadde mistet min. En gang på nittitallet eller noe der omkring. Jeg var tilbake ved treet, og gikk i ring. Men evnen til skape og følge en ny visjon var der. Den forsvant ikke ved fylte femti. Som det heter i Gabriellas Sång:

«Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova»

2. Sett deg mål

Da jeg var yngre (80-90-tallet) leste jeg mange bøker om motivasjon og målsettinger. Boken «Ona fyr» av Ingebrigt Steen Jensen var definitivt en favoritt. Det var også «Sett deg mål» av Brian Tracy. Den er sterkt amerikanisert, men absolutt en bok som hjelper deg til å sette deg nye mål i livet – og dem. Tracy skriver i boken:

«Hvis jeg bare fikk fem minutter på meg til å snakke til deg som leser og bare kunne formidle den ene tanken som kunne hjelpe deg til å bli mer vellykket, ville jeg si følgende til deg: – Skriv ned målene dine, legg planer for hvordan du kan nå dem, og gjør noe for å realisere disse planene hver eneste dag.»

Og det fører meg over på tredje og siste punkt i oppskriften:

3. Gjør det nå

Du kan ha verdens beste visjon. Du kan ha verdens mest hårete mål. Det hjelper ingenting hvis du ikke gjør noe med det. Du kan snakke om det. Du kan drømme om det. Det hjelper ingen ting. Den tredje forfatteren som inspirerte meg på nittitallet var Roger Ailes. Han hadde dette som sitt motto, og klistret opp over skrivebordet sitt.

«Gjør det nå»

 

Ingen kommentarer enda

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *