Troverdige ord

De måtte vært i 1995 eller rundt der. Jeg holdt 17-mai tale på torget i Kristiansand. Jeg fant utkastet til talen her om dagen. I kjelleren. Den skulle vare i 14 minutter og 17 sekunder. Jeg husker hvordan jeg lærte alt utenat. Jeg jobbet mye med ord den gang. Talen handlet også om ord.

Om ordenes viktighet og makt.

Jeg kunne holdt den om igjen i dag, bortsett fra ett par avsluttende kraftsalver. Hovedpoenget derimot. Er alltid aktuelt. Ord er viktige. Vår evne til å snakke og kommunisere med ord skiller oss fra dyrene. Bortsett fra noen papegøyer på Facebook.

Ord kan gjøre storverk, som under 2 verdenskrig hvor Churchills taler holdt motet opp for millioner av mennesker, og hjalp de allierte å vinne krigen mot Hitler. Folk i høye posisjoner har et ansvar for å bruke ordene riktig, og Chuchill var en mester i så måte.

Maktmennesker kan også misbruke ord.

I vår vestlige verden er vi vant til ord. Troverdige ord og “fake news”. De siste årene har mange av oss begynt å skrive selv, i kommentarfeltene. Såkalte “kommentarfelord” som vår statsminister kalte dem, og refset Sylvi Listhaugs uttalelse mot Knut Arild Hareide. Politikere skal ikke bruke “kommentarfelord”.

Men hvorfor ikke? Når Amerikas president bruker dem.

Rådgiverne, politiske kolleger og toppleder verden over forsøker å omformulere ordene til Donald Trump, men til liten nytte. I ihvertfall for menneskene i Nord Korea. Nå kjenner jeg ikke forholdene i Nord Korea så godt, men de litt komiske nyhetsopplesningene vitner om respekt for ordet. Ikke mye «snikk snakk» der.

De er ikke vant til “kommentarfeltord”.

Selvfølgelig skal Amerika forsvare seg. Jeg husker president Obamas tale ved mottagelsen av Nobels Fredspris i Oslo. Han talte mye om krig, og nærmest forvarte Amerikas motivasjon for å gå til krig. For fredens skyld. Obama bruke ofte mange ord, også gjennom diplomati. En svakhet? Nei, tvert imot, en utrolig styrke.

Det som skiller oss fra dyrene.

Greit at du er en mann av få ord Trump, men du har også fått to ører som oss andre. Så lytt til rådene fra de rundt deg. Fra andre verdensledere som har vært ute en vinternatt før. Twitter har en begrensning på 140 ord. Forstår at det passer deg, men verden kan ikke forstås med 140 ord. Verden kan ikke styres med 140 ord.

Beklager Donald Trump, men jeg liker deg overhode ikke. Dessverre så spiller det ingen rolle, for hvis dette går til Helvete så tar du meg med, og mine barn og deres barn igjen.

La meg slutte med følgende: For noen år siden hadde NRK et intervju med fredsprofessor Johan Galtung. Jeg husker godt han sa omtrent følgende: – I 2020 vil Amerika som stormakt gå under. Deres tid er over.

Mr President: Du har en presidentperiode på deg til å fullføre dette. Du er på god vei, og jeg frykter at du tar resten av verden med deg.

Ingen kommentarer enda

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *