Skape en bedre hverdag

Jeg husker en søndagskolelærer fortelle om lille Per som skulle pløye jordet. Hver gang han prøvde så ble furene skjeve. Det likte ikke faren hans. – Du ser for mye ned, sa faren. – Du må se opp og feste blikket på noe på andre siden. Da blir furene rette.

Per gjorde som faren sa og festet blikket på noen kuer på den andre siden. Furene ble like skjeve, noe som la opp til søndagskolelærerens treffsikre poeng om å feste blikket på noe fast. Og siden han var søndagskolelærer så var jo det faste holdepunktet Jesus.

Det handler alltid om Jesus på søndagskolen. Som når presten spurte gutten: – Si meg, hva er loddent og brunt, har lang hale, hopper fra gren til gren og spiser nøtter? – Det kan være et ekorn, sa gutten. Men siden det er du som spør, må det vel være Jesus!

Det gjelder uansett å feste blikket på noe fast. Hvis sporene våre skal bli noenlunde rette. En visjon kanskje. Jeg husker vi lærte om visjoner på bedriftsøkonomistudiet. Om IKEA sin visjon om «å skape en bedre hverdag for de mange menneskene». En fantastisk visjon, syntes jeg.

De selger ikke møbler på IKEA. De skaper en bedre hverdag for de mange menneskene. Det er noe helt annet. Cafe-ansatte på IKEA Slependen selger ikke kjøttkaker. De skaper «en bedre hverdag for de mange menneskene». Da blir alt mer meningsfylt.

Det sies at det var derfor grunnleggeren Ingvar Kamprad ikke ville selge datamaskiner på IKEA. Datamaskiner skaper ingen bedre hverdag for folk, sa gamle Kamprad. Kanskje ligger det noe i det. Uansett, alt ble tuftet på visjonen. Fyrtårnet som ruvet i landskapet.

Inntil jeg finner en bedre visjon så låner jeg IKEA sin. Denne uken skal jeg «skape en bedre hverdag for de mange menneskene». Jeg skal skrive en lapp og legge den på nattbordet. Når jeg våkner skal jeg lese. I dag skal jeg «skape en bedre hverdag for de mange menneskene».

Nå skal nesa løftes fra bakkenivå.

Ingen kommentarer enda

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *