Og da kom julestemningen

Og den kom tilbake.

Det er nemlig lenge siden jeg virkelig har gledet meg til jul. Det blir vel sånn med årene. Men i år er det helt annerledes. Jeg sitter her og ser utover Halden og alle lysene som er tent. I horisonten ser jeg over til Sverige, som nå har en grense, for første gang siden krigen.

Det føles i hvert fall slik, her i Halden. Sverige er «hjemme» for oss. Min slekt, både på mor og fars side stammer fra Sverige, og ikke så langt over på den andre siden. Krokstrand, Svinesund og Strømstad.

Joda, det har vært en grense der før også, tenker jeg mens jeg ser utover. Folk rodde i nattemørke over Iddefjorden.

Min bestefar flyktet til Sverige under krigen, under et tog. Tenk så skjørt alt var. Der hang hele min, mine barns og barnebarns fremtidige tilværelse fast oppunder et togsett, noen desimeter over jernbanesporets sikre død.

I år har vi opplevd det alle, at livet er skjørt mener jeg. Millioner er døde. Gamle, unge, svake og sterke. Og ofte var det sikkert tilfeldig hvem som ble rammet. Men vi har også sett at kriser binder oss sammen, Vi har sett folk som synger og spiller for naboene, vi har klappet for tapre sykepleiere. Vi har reist i eget land, vel ikke jeg.

Selv ikke bilder fra Lofoten fikk fram godfølelsen.

Men den kom nå, Her jeg sitter med julemusikk i bakgrunnen og ser ut over byen. Nå kom minnene fra Aspedammen midt på syttitallet. Bildene og luktene av grantre og søte dadler. Lyden av julesangene. De som vi synger enda.

Salig fred, himmelsk fred toner julenatt herned.

Ønsker alle en riktig god jul !!

Ingen kommentarer enda

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *