I et nøtteskall

For mange år siden deltok jeg på en konferanse i Frankfurt. Der hørte jeg den kjente predikanten Reinhard Bonnke tale. Han sa følgende. – Jeg hørte på en amerikansk TV-predikant her om dagen. Han skulle tale over tema “Evangeliet i et nøtteskall”.

For en ynkelig overskrift, fortsatte han. Du kan ikke stenge evangeliet inne i et nøtteskall. Sikkert et godt poeng. Men religion i alminnelighet da? Uttrykket «I et nøtteskall» betyr kortversjonen. Har religion en kortversjon? En kortfattet fellesnevner? Jeg prøver.

Jeg tar utgangspunkt i ordet nøtteskall. Det er sammensatt av to ord: Nøtt og skall. Ikke så ulikt religionens vesen. Du er nødt og du skal. Eller så skal du ikke. Det er lite rom for slingringsmonn (et artig ord som betyr toleranse for variasjon).

Ta kristendommen for eksempel. Allerede i det første budet går det galt. – Du skal ikke ha andre Guder enn meg. Opps. Der røyk den diskusjonen. Ingen skal anklage Gud for å vente med avtalevilkårene til siste side. Det var rett på sak. Punkt 1.

– Du skal ikke ha andre Guder enn meg.

Dette er religion i et nøtteskall. Kortversjonen. Jeg kunne tatt den lange. Om Abraham, Isak, Ismael, jøder og arabere, om Jesus. Muhammed, korstog og radikal islam. Jeg kunne brukt andre religioner som eksempel. De er forbausende like. Sånn i et nøtteskall.

Vi blir aldri enige. Så hvorfor ikke bare akseptere det og være litt mer snille med hverandre..

Ingen kommentarer enda

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *