Du er budskapet

For mange år siden leste jeg boken “Du er budskapet” av Roger Ailes. Boken ble gitt ut 1989, og er en samling av praktiske råd for vellykket kommunikasjon. Ailes, som blant annet var var rådgiver for president Reagan, skriver om hvordan andre mennesker oppfatter deg og summerer det opp i setningen: Du er budskapet.

Dette er velkjent fra tradisjonell markedsføring. Bedrifter vil at deres produkter skal være selve «budskapet». At vi forbrukere tenker på Coca-Cola når vi er tørste og McDonald’s når vi er sultne. For å dit bruker de millioner på merkevarebygging. Enkelte «merker» er så sterke at de har blitt selve budskapet. 

Den amerikanske merkevaren «Xerox» var bare en kopimaskin av mange, men selve merket stod så sterkt i markedet at folk begynte å kalle alle kopimaskiner for en «Xerox». Nå har vi Google. Vi «googler» selv om vi bruker søkemotoren «Bing». 

Dette gjelder imidlertid også for mennesker. Du er også en merkevare. Hvordan vil du at folk skal se på deg? Hva vil du at folk skal tenke når de ser deg? Husker du scenen fra «Amerika for mine føtter» hvor Akeem (Eddie Murphy) mopper gulvet på jobben og sier:

– When you think of garbage think of Akeem.

Akeem jobbet på hamburgerrestauranten McDowell’s, som nærmest var identisk med McDonald’s. Akeem, som i virkeligheten var en rik prins, ble forelsket i datteren til restauranteieren, og ville vinne henne med å vise sine egentlige verdier og egenskaper – ikke ved sin rikdom. Derfor moppet han gulvet med stolthet.

Hvordan vil du at folk skal oppfatte deg? Hva er ditt konkurransefortrinn? Å moppe gulvet med stolthet? Det høres enkelt ut, men kan bety både «blod og svette». Å bli den vi ønsker å være kan være hardt arbeid. Hver eneste dag.

Vil du være en målbevisst leder?
I så fall må du ikke vingle fra side til side.

Vil du være en punktlig medarbeider?
I så fall må du ikke stadig komme for sent.

To viktige spørsmål i personlig merkevarebygging:

1. Hvem er du egentlig?

Det handler om selvinnsikt. Hvor godt kjenner du deg selv? Hvordan oppfattes du? Er det missmatch mellom hvem du tror du er og hvordan du oppfattes? Hva sier venner, bekjente eller medarbeidere?

2. Hva gjør du egentlig?

Hva tilbyr du bedriften din? Stillingsinstruksen er uinteressant. Hva gjør du egentlig? Hva bidrar du med? Hva har du gjort den siste uken som gjorde deg spesiell? Kan det spesifiseres? Kan det måles?

Ditt personlige «varemerke» er markedsføringen av dine verdier, egenskaper og personlighet. Det er ikke bare et personlig image, som skapes av bilen du kjører. Det er summen av hvem du er og hva du gjør.

Du er budskapet

 

Ingen kommentarer enda

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *